Heb je nu een droge, vette of gecombineerde huid. Weet je echt niet welk huidtype je bent, dan kan je deze het best in de ochtend beoordelen of na het douchen maar vooral voordat je een ook maar iets aan je huid aanbrengt.
 
DROGE HUID 

Deze voelt vaak wat trekkerig na het reinigen of vooral ook na het douchen.   Dit wordt veroorzaakt door een te geringe talgproductie.  Ze vertoont fijne droogtelijntje en is soms schilferig. Dit huidtype heeft vaak ook kleine poriën.

VETTE HUID

De vette huid wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie.  Deze wordt gekenmerkt door een glimmende huid en vertoornt vaak open (grove) poriën en mee-eters, ook wel comedonen genoemd of de welgekende zwarte puntjes.  Ze komen vooral voor het het voorhoofd, de neus en kin of de T-zone.

GEMENGDE HUID

De gemengde huid heeft zowel droge als vette delen van op het gelaat.  De neus, kin en het voorhoofd voelen wat vetter aan en is vaak ook onrustig waardoor er op de kin en het voorhoofd ook wel eens klein bubbeltjes of puistjes ontstaan.  Rond de ogen en op de wangen voelt de huid droog en trekkerig aan.
 
GEVOELIGE HUID

De gevoelige huid wordt vaak veroorzaakt door een huidaandoening. Het kan ook zijn dat je huid een allergische reactie heeft op ingrediënten in je cosmetica. Een gevoelig huid kan ook het gevolg zijn van te veel producten of verkeerde producten te gebruiken. Voor een kleine minderheid is niet te achterhalen wat de oorzaak van de gevoelige huid is.

BELANGRIJK
Bij droge, vette, gemende en gevoelige huidtypes kan je ervan uitgaan dat de huidbarrière uit balans is en moet hersteld worden.  Een droge huid heeft vooral vocht inbrengende en rijke crèmes nodig.  Een vette huid daarentegen milde cleansers en lichte crèmes.  Vermijd ook korrelscrubs voor deze huidtypes.
Je huidtype kan ook veranderen over de jaren heen.  Dit wordt mee bepaald door factoren van buitenaf, leef- en eetgewoonten en leefomstandigheden.  Meestal wordt de huid wel wat droger naar mate je ouder wordt.  Wat dus zeer bepalend is voor het kiezen van de juiste producten. 

X♥X♥

Véronique