Wist je dat 1 op 5 vrouwen last heeft van couperose?  Dit huidtype kenmerkt zich door een droge vochtarme huid met een verslapt bindweefsel.  Het is een erfelijk, een vasculaire aandoening.

De bloedvaatjes aan het huidoppervlak verwijden waardoor de  bloedstroom toeneemt.  Hierdoor ga je meer blozen of ontstaat er roodheid in je hals of gelaat en kan het ook gaan jeuken.  Dit is de eerste fase, in een tweede fase spreken we van een langdurige roodheid door verstopping van de capillairen (fijne haarvaatjes).  Hierdoor ontstaan er permanent  verwijdde haarvaten en spreken we van de derde fase of Rosacea.

De derde fase of Rosacea wordt gekenmerkt door vurig rode wangen en pukkeltjes met pus.  Dit wijst op een overproductie van talg net zoals bij acné.  De roodheid kan zich uitbreiden naar de borst.

Zon en alcohol zijn grote boosdoeners, maar er zijn er nog, misschien wat minder gekend, ik som ze even op :

  • Alcohol en warme dranken

Ik hoor het vaak ‘ik kan niet tegen rode wijn, ik word daar zo rood van’.  Inderdaad rode wijn is een boosdoener, maar ook warme dranken zoals thee, koffie en chocomelk.  Alles wat warm is werkt bloedvatverwijdend waardoor je gaat blozen.  Zelfs te warm douchen of baden!

  • Koude en wind

Koude in combinatie met wind kan er voor zorgen dat de huid hevig kan reageren wat roodheid en bultjes tot gevolg kan hebben.  Bescherm je huid in de winter door een sjaal of muts, maar zorg er voor dat het geen irriterende stoffen bevat.

  • Zon

Heerlijk toch die zon, maar niet als je last hebt van rosacea.  De rechtstreekse zonnestralen gaat de roodheid enkel maar aanwakkeren waardoor je nog meer last krijgt.

  • Sporten

Sporten in gezond!  Door de inspanning gaat je hartritme toenemen en het bloed meer jagen.  Waanneer dit te heftig wordt kan het flushen dagen en zelf weken aanhouden.

  • Voeding

Pittig eten wakkert ook de bloedstroom aan waardoor je gaat blozen, dus wees kieskeurig op je date en kies een mild gerecht.

Zuivelproducten, of voeding die rijk is aan probiotica blijkt ook een boosdoener te zijn volgens recente studies.

  • Stress

Uiteraard mag dit ook niet ontbreken in het lijstje.  Chronische stress kan ook oorzaak  zijn of aanleiding geven tot roodheid.

  • Huidverzorging en beauty treatment

Let op met wat er aangeboden wordt.  Laat je bijstaan door een erkend schoonheidsspecialist of skinexpert zodat je weet wat je smeert.  Durf ook hen grondig vragen te stellen over de ingrediënten en wat deze doen voor en met je huid!  Zorg ervoor dat je producten geen parfum bevatten en let zelfs op met het aanbrengen van een eau de toilette of eau de parfum.

  • Roken

Laten we dit gewoon uit ons leven schrappen!

Een huisarts of dermatoloog zal je zeker kunnen helpen met de Rosacea door middel van een crème, gel of zelf het voorschrijven van een antibiotica.  De roodheid en ontstekingen zullen afnemen, maar wanneer het een chronische aandoening is zal dit probleem ook weer terug komen.  Een dagelijks behandelplan kan het probleem bij de oorzaak aanpakken en zo de zware ontstekingsfase voorkomen.

Uiteraard wil dit alles niet zeggen dat je niet meer mag sporten, lekker eten of een glaasje wijn drinken.  Het gaat er om dat je even voor jezelf moet uitmaken waar je grenzen liggen en hoe je met je aandoening moet en vooral wil omgaan.

      Succes!

Véronique